Φράουλα

Η φράουλα είναι πολυετές, δικότυλο, έρπον κυρίως αλλά και αναρριχώμενο ποώδες φυτό με τριχωτά σύνθετα φύλλα που αποτελούνται από 3 φυλλάρια με πριονωτά περιθώρια. Τα άνθη της είναι λευκά, μονογενή ή και ερμαφρόδιτα και φύονται σε μικρές ταξιανθίες που ξεκινούν από τις μασχάλες των φύλλων. Όσο ο χρόνος περνάει, οι ρίζες του φυτού γίνονται ξυλώδεις και αναπτύσσονται παραφυάδες που ριζώνουν αναπτύσσοντας νέα φυτά. Γενικά, είναι φυτό των ψυχρών περιοχών, απαντάται όμως σε όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη της Γης, διότι διαθέτει πολύ μεγάλη γενετική ποικιλομορφία που της επιτρέπει να εγκλιματίζεται σε ποικίλα περιβάλλοντα.

Εδαφοκλιματικές Απαιτήσεις

Έδαφος

Προτιμά εδάφη βαθιά, πλούσια σε οργανική ουσία που στραγγίζουν καλά. Ευδοκιμεί και καρποφορεί καλύτερα σε pH όξινα ή ελαφρώς όξινα (pH =6.5).

Καλλιεργητικές Τεχνικές

Φύτευση

Στις νότιες περιοχές της χώρας μας η φράουλα φυτεύεται τον Οκτώβριο. Αυτή είναι και η πιο κατάλληλη εποχή για τη διαμόρφωση (διαφοροποίηση) των ανθέων της όταν αρχίζει να μειώνεται η διάρκεια της ημέρας και η θερμοκρασία.
Με την έλευση του χειμώνα το φυτό εισέρχεται σε ένα είδος λήθαργου και προκειμένου να είναι σε θέση αργότερα να ανθοφορήσει παραγωγικά πρέπει αυτή την εποχή να δεχθεί χαμηλές θερμοκρασίες λίγο κάτω των 7ο C. Κατόπιν με την έλευση της άνοιξης η φράουλα παράγει άνθη που θα δώσουν τους καρπούς.
Στη συνέχεια όσο πλησιάζει το καλοκαίρι και τόσο θερμοκρασία όσο και η διάρκεια της ημέρας αυξάνονται, τα φυτά της φράουλας εισέρχονται στην αναπαραγωγική φάση αναπτύσσοντας τους στόλωνες που είναι ένας τρόπος για αγενή πολλαπλασιασμό του φυτού.
Στις βόρειες περιοχές η καλύτερη εποχή φυτέματος είναι από τον Απρίλιο – Μάιο για γιατί τα φυτά αναπτύσσουν γερό ριζικό σύστημα πριν να έρθουν τα κρύα του χειμώνα.

Categories : Nature Photography

Related Posts

Οι καταρράκτες του Δρυμώνα
January 13, 2015